Telefonnummer: 23 49 50 60
Åpningstid:
Mandag 08.00-15.30
Tirsdag 08.00-14.00
Onsdag 08.00-15.30
Torsdag 08.00-15.30
Fredag 08.00-14.00
Telefontid: Mandag, onsdag, torsdag og fredag kl. Kl. 08.30-14.00, tirsdag kl. 08.30-13-30
E-post: nordstrand.helsestasjon@bns.oslo.kommune.no
Besøksadresse: Langbølgen 1, 1150 OSLO. 3. etasje
Du kan finne helsekontaktene dine, se og avbestille timeavtaler og sende meldinger til helsestasjonen på www.helsenorge.no. Du kan også ta kontakt med oss på telefon eller mail.
Telefonnummer: 23 49 50 60
Åpningstid: Mandag, onsdag og torsdag kl. 08.00-15.30, tirsdag og fredag kl. 08.00-14.00
Telefontid: Mandag, onsdag, torsdag og fredag kl. Kl. 08.30-14.00, tirsdag kl. 08.30-13-30
E-post:
nordstrand.helsestasjon@bns. oslo.kommune.no
Besøksadresse: Langbølgen 1, 1150 OSLO. 3. etasje
Du kan finne helsekontaktene dine, se og avbestille timeavtaler og sende meldinger til helsestasjonen på www.helsenorge.no. Du kan også ta kontakt med oss på telefon eller mail.
Om oss og våre tjenester
For deg som bor i Bydel Nordstrand.
Helsestasjonen for barn 0-5 år i Oslo kommune
Informasjon om helsestasjon generelt i Oslo kommune.
Helsenorge – Helsestasjon for barn 0-5 år
Generell informasjon om helsestasjon.
Svangerskapsomsorg
Alle har rett til gratis oppfølging av jordmor eller lege i svangerskapet. Jordmor fra helsestasjonen kan følge deg opp i svangerskapet og etter fødsel.
Treffsted for småbarnsforeldre – åpent treffsted
Treffstedet er et tilbud til mødre og fedre som ønsker å bli kjent med andre foreldre, og barna kan leke og utvikle seg i et hyggelig lekemiljø. Her er foreldrene sammen med barna hele tiden og du kan komme å gå som du selv ønsker.
Informasjon om førstegangskonsultasjonen
Hjemmebesøk av helsesykepleier: 7-10 dager etter fødsel
Kroppen og den første tiden etter fødsel
De fleste vil få noen kroppslige og følelsesmessige plager i etterkant av fødselen, selv etter en ukomplisert fødsel.
Omsorgen for det nyfødte barnet
Nyfødte har flere kjennetegn på god helse og trivsel. Ta kontakt med helsetjenesten hvis du er bekymret for barnets helse eller hvis ansvaret blir for overveldende til at du klarer å håndtere det på en god måte.
Babyens gråt og kroppsspråk
Spedbarn har ikke ord, men kan likevel gi klare beskjeder. Hvordan kan du se og høre forskjell på når babyen er fornøyd, trøtt, sulten eller klar for kontakt med deg?
10 smarte tips til alle småbarnsforeldre
Barn skal være trygge hele livet. Det starter med foreldrene og det starter allerede i svangerskapet.
Trøstetrappa
– en trinnvis måte å gi trøst etter behov
Sikkerhet for nyfødte og spedbarn
Alle nybakte foreldre er engstelige for at det skal skje noe med barnet deres. Med noen få sikkerhetstiltak kan dere få en god balanse mellom naturlig lek og utfoldelse, og sikre omgivelser både inne og ute.
Søvn hos spedbarn
Søvn er viktig for helse og utvikling. Både mengde og søvnkvaliteten spiller en rolle. Fra ca. 3 måneders alder kan foreldre lære barnet sitt gode søvnvaner.
Trygt sovemiljø for barnet
Slik bør barnet sove
Forebygging av favorittside
Hva kan du gjøre hvis barnets hode har blitt skjevt og
barnet har en favorittside?
Barnevaksinasjonsprogrammet
informasjon om hvilke vaksiner som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet opp til 15 måneders alder.
D-vitamin
Ammede barn bør få D-vitamintilskudd. Barn som får morsmelkerstatning, trenger ikke tilskudd.
Amming
Når du har fått barn, dukker det opp mange spørsmål om mat og måltider til barnet. Lær mer om amming og morsmelk, morsmelkerstatning og flaskemating, fast føde og vitamintilskudd til spedbarn.
Ammehjelpen
Her finner du informasjon om hvordan du tilbereder morsmelkerstatning (mme) på tryggest mulig måte, i tillegg til annen viktig info om bruk av mme.
Morsmelkerstatning
Dersom barnet ikke får morsmelk, eller trenger mer melk enn morsmelken, må det få morsmelkerstatning. Morsmelkerstatning kan gis fra fødselen av og brukes i hele første leveår.
Om å være foreldre
Her har vi samlet råd til alle som er foreldre. Det å få barn endrer fokus i livet og gir nye utfordringer i samlivet. Her er tips til hvordan man fortsatt kan ta vare på seg selv, hverandre og barna – uansett om man bor sammen eller hver for seg.
Pappa og den nyfødte
Etter fødselen handler mye om forholdet mellom mor og barn. Men nærhet og oppmerksomhet fra pappa er også viktig for de aller minste barna.
Fødselsdepresjon
Fødselsdepresjon er et samlebegrep for ulike typer depressive plager og lidelser under svangerskap og etter fødselen. Det er vanlig å oppleve depressive plager i denne livsfasen. Depresjon som krever behandling, rammer færre.
HLR på barn
Det er livsviktig å gi førstehjelp med en gang en akutt skade eller sykdom oppstår. Her finner du informasjon om førstehjelp i ulike situasjoner.
Førstehjelp ved blokkerte luftveier
Å sette noe fast i halsen kan være en svært ubehagelig opplevelse for den det gjelder. Følg disse rådene om det skulle oppstå.
Førstehjelpskurs
Røde Kors tilbyr jevnlig gratis digitale kurs i «ordinær» førstehjelp og i psykososial førstehjelp.
Å starte med fast føde
Når barnet har fylt seks måneder, er det på tide å starte med fast føde. Noen barn har behov for fast føde enda tidligere.
Mat og måltider for spedbarn (brosjyre på flere språk
Norsk (bokmål). Nordsamisk, Arabisk
(Midtøsten og Nord-Afrika).
Dari (Afghanistan), Engelsk,
Farsi (Iran, Tadsjikistan og Afghanistan),
Pashto (Afghanistan), Polsk.
Russisk. Somali, Tagalog (Filippinene).
Thai (Thailand). Tigrinja (Eritrea og Etiopia).
Tyrkisk. Ukrainsk.
Urdu (India og Pakistan).
Vietnamesisk
Kosthold for barn mellom 2-5 år
Barn er avhengige av jevn tilførsel av energi og næringsstoffer for å vokse og utvikle seg. Et sunt kosthold for barnet ditt behøver ikke være vanskelig å få til. Her er noen tips til hvordan du kan sette sammen et sunt kosthold.
Gode råd om kosttilskudd
Hva skal barn spise under seks måneder? Hva skal barn spise over seks måneder? Dette får du vite mer om i denne brosjyren.
Melkeallergi
Allergi mot melk er en av de vanligste matallergiene, og én til tre prosent av norske barn har en form for melkeproteinallergi. Det finnes flere former for melkeproteinallergi, og de kan variere i alvorlighetsgrad.
Vegetar- og vegankost – barn fra ett års alder
Variert og riktig sammensatt vegetarkost og vegankost kan fint dekke behovet for energi og de fleste næringsstoffer for barn, men det er nødvendig med enkelte kosttilskudd.
Sikkerhet for nyfødte og spedbarn
Alle nybakte foreldre er engstelige for at det skal skje noe med barnet deres. Med noen få sikkerhetstiltak kan dere få en god balanse mellom naturlig lek og utfoldelse, og sikre omgivelser både inne og ute.
Sikkerhet for små barn
Alle foreldre er engstelige for at det skal skje en alvorlig ulykke med barnet deres. Det gjelder å finne en god balanse mellom naturlig lek og utfoldelse, og sikre omgivelser både inne og ute.
Krybbedød
Krybbedødsgåten er ennå ikke løst, men vi vet mye om hvordan vi kan redusere risikoen for krybbedød. Les og se film om trygt sovemiljø for spedbarnet.
Gode inneklimaråd for barnerommet
Det er store forventninger når en venter barn, og foreldre ønsker å legge til rette for en best mulig start i livet. Mange planlegger et eget barnerom. Godt inneklima i boligen og særlig på barnerommet er viktig, spesielt for de minste barna.
Giftinformasjonen
Hjelp og råd ved akutte forgiftninger og forgiftningsfare. Vi svarer på spørsmål om hva som er giftig og om symptomer og behandling. Kontakt oss hele døgnet på 22 59 13 00. Samtalene blir tatt opp.
Sikring av barn i bil
Er du usikker på hvordan du fester barnet riktig i bilen og hva som gir best sikkerhet? Her finner du våre anbefalinger, basert på forskning om barn i bil.
Barns motoriske utvikling
Fysisk aktivitet for barn 0-5 år
Barn er skapt for bevegelse og aktivitet, og som forelder bør du gi barna gode og positive vaner.
Barnets første leveår, skjevt hode/favorittside og barns føtter (brosjyrer på flere språk)
Om barn, foreldre og alkohol
Inntak av alkohol kan påvirke din evne til å håndtere og forstå babyens signaler på en trygg og riktig måte.
Barn som er pårørende
Å vokse opp i en familie med alkohol- og rusproblemer.
Alkoholbruk sammen med barn
Tenk hvor mye du drikker sammen med barna.
Passiv røyking og helseskader hos barn
Passiv røyking er å puste inn luft med tobakksrøyk. Den inneholder stoff som kan skade helsa. Passiv røyking er spesielt skadelig for barn.
Barn og unge med rusproblemer i familien
Barn og unge påvirkes på ulike måter når noen i familien har rusproblemer eller er avhengige av rusmidler. Åpenhet, trygghet og forutsigbarhet er viktig for at barn som er pårørende skal ha mulighet til å leve gode liv.
Barnets utvikling 0-5 år
Barnet er avhengig av deg som mamma eller pappa for å føle seg trygg og utvikle seg. De yngste barna uttrykker ønske og behov for kontakt med deg på ulike måter – i takt med sin egen utvikling.
Trygge råd til foreldre med småbarn 1-5 år
Barn i barnehagealder lærer nye ting hver dag. Og for foreldrene er det også nye utfordringer hele tiden.
Babyens gråt og kroppsspråk
Spedbarn har ikke ord, men kan likevel gi klare beskjeder. Hvordan kan du se og høre forskjell på når babyen er fornøyd, trøtt, sulten eller klar for kontakt med deg?
10 smarte tips og trøstetrappa
Det er ulikt hvor mye støtte og trøst babyer trenger for å finne roen. Noen ganger er et det nok at barnet ser deg,
Gode relasjoner til barn
Det er viktig å fange barnets oppmerksomhet, vise følelser, engasjement og skape fellesskap. Speiler du barnets følelser, gir det også et godt samspill.
Følelser
Evnen til å sette ord på, kjenne igjen og håndtere egne og andres følelser er grunnstenen i en god psykisk helse. Dette er noe man kan lære seg.
Hvordan møter man barns følelser?
Alle foreldre har nok bedt barnet sitt slutte å gråte, eller å ikke være så sint noen ganger. Det kan være vanskelig å møte barns følelser på en god måte, men det er gjerne bare litt øvelse som skal til.
Mobilbruk og samspill
Tips til foreldre om mobilbruk
Småbarn og skjermbruk 0-6 år
Veiledning og felles opplevelser sammen med foreldrene kan hjelpe barn til å få en god digital start.
Skjermtid
Vi engasjerer barn og unge til egen refleksjon med digital dømmekraft som mål. Vi setter fokus på både muligheter og utfordringer, rettigheter og forpliktelser, og å ta smarte valg som gjør at man tar vare på både seg selv og andre også på nett.
Bokstart
Bokstart oppmuntrer deg som voksen til å lese, synge, rime og prate sammen med barnet ditt.
Barnets språk
Barnets språk fra rundt seks måneder
Les for barna! (Brosjyre på flere språk)
Gratis brosjyre til helsestasjoner om viktigheten av å lese for barna fra de er små.
Søvn hos spedbarn
Søvn er viktig for helse og utvikling. Både mengde og søvnkvaliteten spiller en rolle. Fra ca. 3 måneders alder kan foreldre lære barnet sitt gode søvnvaner.
Søvn og babyer
Når og hvordan utvikler barnet døgnrytme? Hvordan kan vi som foreldre hjelpe barnet til gode søvnvaner?
Søvnvansker hos barn
Mange barn har problemer med å roe seg ved sengetid eller våkner ofte i løpet av natten. Enkle råd kan hjelpe barn til å sove bedre.
Tenner og tannstell hos barn
Barn får vanligvis sin første tann når de er 6–8 måneder gamle. Innen barnet er tre år, er alle 20 melketennene brutt frem. Fra barnet er 5–6 år og frem til de er 12–13 år feller de melketennene og får 28 permanente tenner.
Rett til tannlegebehandling (Oslo kommune)
Barn får gratis tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten, og flere andre pasientgrupper har rett til gratis eller redusert pris på tannbehandling.
Barnevaksinasjonsprogrammet
Informasjon om vaksiner og vaksinasjon til barn og unge som gis gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, samt vaksiner til barn i risikogrupper som gis utenfor barnevaksinasjonsprogrammet.
Sykdommene barnet ditt tilbys vaksiner mot (på flere språk)
Før og etter vaksinasjon (på flere språk)
Dette er oversettelser av artikkelen «Før og etter vaksinasjon» under Barnevaksinasjonsprogrammet på fhi.no. Beregnet til foreldre og foresatte.
Vold og overgrep mot barn og unge
Vold og overgrep kan gi ulike fysiske og psykiske symptomer. Det kan også føre til sosiale problemer, sykdommer og helseplager både på kort og lang sikt. Mange barn er dessverre utsatt for slike krenkelser.
Vold og overgrep mot barn
Å ha blitt utsatt for vold og overgrep er tøft både for ofre, pårørende og andre voksne rundt. Det kan være vanskelig å vite hva man skal gjøre og hvor man kan søke råd. Under finner du ulike temaer og snarveier som kan gi hjelp videre.
Vold i nære relasjoner
Vold kommer i mange former. Når du blir utsatt for vold fra noen du kjenner godt eller har tillit til, så kaller vi det vold i nære relasjoner. Den som utøver volden kan være for eksempel kjæreste, eks, samboer eller ektefelle, søsken, foreldre eller voksne barn.
Her kan du lære mer om vold i nære relasjoner.
Politiet – vold i nære relasjoner
Mange mennesker lever i voldelige forhold. Mange opplever også vold og trusler i familien eller andre nære relasjoner. Er du utsatt for vold, trusler eller tvang? Eller mistenker at andre er utsatt? Da ønsker vi å hjelpe deg.
Alternativ til vold
ATV skal gjennom sitt arbeid mot vold øke trygghet og sikkerhet i familien. Vi tilrettelegger behandling ut fra kunnskap om at vold påvirker alle i familien.
I trygge hender
«I trygge hender» er helsesykepleiere sitt eget materiell som brukes på helsestasjonen for å forebygge, avdekke og avverge vold.
Litt sint – sinnemestring for foreldre
Littsint er en kunnskapsportal som formidler forskningsbasert kunnskap. Littsint gir deg verktøy til å bryte mønster av uønsket sinne i samspill med barn.
Helse- og omsorgstjenester til barn, ungdom og familie i Oslo kommune
Her finner du våre helse- og omsorgstjenester til barn, ungdom og familie.
“Gode råd” (foreldrebrosjyrer)
«Gode råd»-serien er beregnet på gravide, og sped- og småbarnsforeldre. Brosjyrene er kun tilgjengelige på norsk.
Feber hos barn
Feber er kroppstemperatur på 38,0º C eller mer målt i endetarmen. Barn får lettere feber enn voksne, og de får ofte høyere feber. Feber er et viktig ledd i kroppens forsvar mot infeksjoner. Det er et svært vanlig sykdomstegn, men ingen sykdom i seg selv.
Barnesykdommer og vanlige plager hos barn
Barnesykdommer er infeksjoner man gjerne får som barn. De fleste gir et utslett, men det er også andre plager og sykdommer som er vanlige hos barn.
Barnetrygd
Pengestøtte når du har barn under 18 år.
Gode råd for god reise
Her finner du råd for å forebygge infeksjoner og sykdom før, under og etter reise.
Farskap, medmorskap, barnets navn og fødselsnummer
Er du og barnefar ugift, men enige om farskapet, er det anbefalt at dere registrerer farskapserklæring før fødselen. Dere kan fastsette farskapet etter 22. svangerskapsuke. Er du gift med en kvinne, må dere søke om medmorskap.
Sengevæting
Sengevæting (enurese) skjer hyppig hos barn under sju år. Derfor er det viktig at foreldre er tålmodige og ikke fjerner nattbleia for tidlig.
Flerkulturell oppvekst
Når et barn blir utsatt for mobbing, vil det påvirke hele familien. Støtte fra foreldrene kan virke beskyttende mot å utvikle psykiske plager hos barn som har opplevd mobbing.
Formålet med skolehelsetjenesten er å fremme elevenes fysiske og psykiske helse,
forebygge sykdom og skade, samt bidra til gode miljømessige forhold.
Fysio/ergo for barn
Fysioterapeutene jobber for at alle barn og unge i Oslo, uavhengig av forutsetninger, skal oppleve bevegelsesglede, mestring og god bevegelsesutvikling. Målet er å fremme god helse og utvikling.
Barnevernet
Vi hjelper barn og ungdom som har det vanskelig hjemme. Det er bare å ta kontakt med oss.
Pedagogisk fagsenter Bydel Nordstrand
Pedagogisk fagsenter er en veilednings- og oppfølgingstjeneste for barn i alderen 0-6 år. Vår ambisjon å jobbe mest mulig forebyggende, og sammen med barnehagene skape et helhetlig tilbud. Vi har fokus på inkludering, kommunikasjon og støttende praksiser.
BUP Oslo syd
Poliklinikken gir tilbud om tverrfaglig utredning, diagnostisering og behandling av ulike barnepsykiatriske symptomer og tilstander i tett samarbeid med pasient og foresatt/e bosatt i bydelene Nordstrand, Søndre Nordstrand og Østensjø. Etter samtykke samarbeider vi med andre instanser.
Seksjon for nevrohabilitering barn
Vi har ansvar for barn og unge med medfødt eller tidlig ervervet funksjonsnedsettelse som har behov for tverrfaglige habiliteringstjenester på spesialistnivå. Tjenestene vi tilbyr retter seg også mot familiene deres og mot fagpersoner i kommunene.
Seksjon Psykisk helse
Her finner du en oversikt over tilbudene innenfor psykisk helse for innbyggere over 18 (16) år.
Andre tjenester i Nordstrand bydelshus
Nordstrands bydelshus er knutepunktet for bydelens tjenestetilbud, og ligger ved Lambertseter senter. Bydelshuset leier også ut møterom til lag og foreninger.